Γιαγντάν https://yaghdan.com Η αλησμόνητη πατρίδα των προγόνων μας. Ιδρύθηκε το 1821 από Έλληνες μετανάστες της Αργυρούπολης του Πόντου, στο χείλος του φαραγγιού Ντζοραγκέτ βάθους 100 μέτρων, κατά μήκος του ομώνυμου ποταμού που διαρρέει την περιοχή Λόρι της Αρμενίας. Sun, 26 Sep 2021 23:48:13 +0000 el hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.0.9 https://yaghdan.com/wp-content/uploads/2019/09/cropped-favicon-1-32x32.jpg Γιαγντάν https://yaghdan.com 32 32 Η ανθρωπογεωγραφία των ποντιακών χωριών της πρώην Σοβιετικής Αρμενίας https://yaghdan.com/anthropography/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=anthropography https://yaghdan.com/anthropography/#respond Tue, 21 Sep 2021 20:17:10 +0000 https://yaghdan.com/?p=4953
Η ανθρωπογεωγραφία των ποντιακών χωριών της πρώην Σοβιετικής Αρμενίας

Οι πρώτοι Πόντιοι είχαν εγκατασταθεί στην Αρμενία από τον 18ο αιώνα, όταν μετοίκησαν από την περιοχή της Αργυρούπολης για να εργασθούν στα μεταλλωρυχεία της Μονής Αχτάλα. Ένα δεύτερο κύμα έφτασε μετά το ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1827-29. Οι πρόσφυγες αυτοί που κατάγονταν από τις περιοχές του Κάρς και του Ερζερούμ εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Λενινακάν. Στην απογραφή του 1989 είχαν καταγραφεί 4,650 Έλληνες.

Οι Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Αρμενίας έζησαν για πάνω από έναν αιώνα συγκεντρωμένοι σε μερικά χωριά της βόρειας Αρμενίας, στη συνοριακή ζώνη με τη Γεωργία. Αυτά τα ελληνικά χωριά – Γιαγντάν, Αχτάλα, Σαμλούγ, Λέν-Ρουντνίκ – βρίσκονταν στην περιφέρεια του Αλαβέρντι.
Υπήρχαν επίσης μερικές οικογένειες Ποντίων στο αρμένικο χωριό Αγκαράκ. Το χωριό Κογές είχε κάποτε ποντιακό πληθυσμό, αργότερα όμως κατοικήθηκε μόνο από Αρμένιους.

 

Αλαβέρντι

Το Αλαβέρντι, αρχαίο κέντρο εξόρυξης χαλκού, ήταν χωριό μέχρι το 1938. Με την οικονομική ανάπτυξη της μεταπολεμικής περιόδου απετέλεσε μια από τις νέες πόλεις της Αρμενίας. Ήταν κύριο κέντρο έγχρωμης μεταλλουργίας και συγκέντρωνε και άλλες μικρότερες βιομηχανικές μονάδες. Οι κατοικίες που κατασκευάστηκαν στα χρόνια της σοβιετικής εξουσίας ήταν χαρακτηριστικές για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική τους. Έπαιρναν υπόψη τους τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες της Αρμενίας. Πολλοί Πόντιοι κατοίκησαν σε αυτά τα πολυώροφα κτίσματα με τα διαμπερή διαμερίσματα και τις βεράντες.

Αλαβέρντι – varandej, Ιούνιος 16, 2020

 

Γιαγντάν

Το Γιαγντάν ήταν ένα αγροτικό χωριό. Οι κάτοικοι δούλευαν στα κολχόζ και παρήγαγαν φρούτα και λαχανικά. Το Λεν-Ρουντνίκ ήταν ένα πολύ μικρό ποντιακό χωριό. Όλοι τους οι κάτοικοι δούλευαν στο Αλαβέρντι. Αντιθέτως, στο Σαμλούχ, υπήρχε ένα εργοστάσιο υφασμάτων, θυγατρική του μεγάλου εργοστασίου μεταξιού στο Αλαβέρντι, που απασχολούσε 200 άτομα, οι περισσότεροι Πόντιοι.

Το φαράγγι Τζοραγκέτ, Γιαγντάν – Tatev Hakobyan, Απρίλιος 4, 2019

 

Αχτάλα

Η ορεινή κωμόπολη Αχτάλα και πιο συγκεκριμένα η κάτω πόλη αποτελούσε από τα τέλη του 18ου αιώνα το ιστορικό κέντρο της εγκατάστασης των Ποντίων. Είχε πληθυσμό 5 000 κατοίκους και κλίμα ηπειρωτικό. Ο ποντιακός ελληνισμός αντιπροσώπευε το 1/3 του πληθυσμού. Οι υπόλοιποι κάτοικοι ήταν Αρμένιοι και υπήρχε ένας πολύ μικρός πληθυσμός Αζέρων. Οι Αζέροι εγκατέλειψαν την Αχτάλα στην αρχή της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

 

Μοναστήρι, Αχτάλα – Soghomon Matevosyan, Ιανουάριος 23, 2007

 

Αυτή η κωμόπολη, γνωστή για το ομώνυμο μεσαιωνικό μοναστήρι με τοιχογραφίες από τον 11ο-13ο αιώνα, αναπτύχθηκε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Οι σοβιετικές αρχές έχτισαν 22 πενταόροφες πολυκατοικίες για να στεγάσουν τους εργάτες που δούλευαν στα εργοστάσια της πόλης και στο Αλαβέρντι. Το μεγαλύτερο εργοστάσιο της Αχτάλα ήταν το εργοστάσιο του αλουμινίου που τροφοδοτούσε το Αλαβέρντι. Η λειτουργία αυτού του εργοστασίου σταμάτησε μετά την ανεξαρτησία της Αρμενίας γιατί θεωρήθηκε εργοστάσιο με υψηλά επίπεδα μόλυνσης. Και άλλα εργοστάσια, όπως αυτό της παραγωγής κουτιών κονσέρβας μείωσαν την παραγωγή τους και απέλυσαν προσωπικό.

Η κωμόπολη της Αχτάλα αποτελούσε ένα μικρό αστικό κέντρο που κάλυπτε τις ανάγκες του πληθυσμού σε σχολεία, αθλητικά κέντρα με πισίνα και σινεμά. Αλλά το καμάρι όλων των κατοίκων ήταν το τελεφερίκ που ένωνε την πάνω πόλη με το σιδηροδρομικό σταθμό.

 

Τελεφερίκ, Αχτάλα – Puerrtto, Οκτώβριος 28, 2019

 

Οι σχέσεις μεταξύ των ελληνικών κοινοτήτων της Αρμενίας και της Γεωργίας

Οι οικογένειες των χωριών αυτών ήταν συχνά συγγενείς. Κατά τη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου, η κυκλοφορία από τη μια και από την άλλη πλευρά των συνόρων γίνονταν χωρίς καμιά διαδικασία. Οι γάμοι μεταξύ των Ποντίων της Αρμενίας και αυτών της Γεωργίας ήταν αρκετά συχνοί. Οι γάμοι ήταν η αφορμή για τη διοργάνωση μιας μεγάλης γιορτής όπου οι μουσικοί του χωριού παίζανε ποντιακή και τούρκικη μουσική. Δεν τραγουδούσαν ρώσικα τραγούδια γιατί οι ηλικιωμένοι δεν τα γνωρίζανε.

Κατά τη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου, η Γκόρα ήταν σε πλήρη άνθηση. Ήταν ένα ορεινό χωριό που μαζί με το ποντιακό χωριό Σακιρέ και με ένα αζέρικο χωριό αποτελούσαν ένα κολχόζ. Εκεί δούλευαν όλοι οι κάτοικοι. Καλλιεργούσαν σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, πατάτες, αχλάδια, κεράσια και μήλα.
Η μορφολογία των κατοικιών ήταν σε μεγάλο βαθμό ομοιογενής: σπίτια ενός ορόφου με το στάβλο στο ισόγειο για τα ζώα (πρόβατα, κατσίκες, γαϊδούρια) και την κατοικία στον πρώτο όροφο. Η θέρμανση γίνονταν με ξύλα ή με κάρβουνο. Οι κάτοικοι είχαν το δικαίωμα να μαζέψουν ξύλα στο δάσος με την προϋπόθεση να κόβουν τα δέντρα που έχουν ήδη πέσει ή είναι άρρωστα. Μπορούσαν επίσης να πάνε για κυνήγι.

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, οι κάτοικοι των χωριών αυτών πουλούσαν στην αγορά των χωριών άγρια φρούτα, φράουλες και σμέουρα που μάζευαν οι ίδιοι στο δάσος. Κατασκεύαζαν το ψωμί τους μόνοι τους στο φούρνο από ξύλα (περίπου 20 με 30 καρβέλια κάθε δύο μήνες). «Μόνο οι τεμπέληδες είναι αυτοί που δεν φτιάχνουν μόνοι τους το ψωμί τους και πήγαιναν να το ζητήσουν στο γείτονα. Το χειμώνα πάστωναν λάχανο το οποίο κατανάλωναν όλο το χρόνο. Δεν υπήρχαν πολλές δυνατότητες για διασκέδαση. Πήγαιναν στο σινεμά που λειτουργούσε μόνο το Σαββατοκύριακο και που ήταν ο κύριος τόπος συναντήσεων κυρίως των νέων.

 

Η θρησκεία δημιουργός νέων τόπων εθνοτικής ταυτότητας

Για τους Έλληνες Πόντιους από την πρώην Σοβιετική Ένωση, η θρησκεία ήταν πάντα ένα προσδιοριστικό στοιχείο της εθνικογεωγραφικής τους ταυτότητας και αποτελούσε το σημείο σύνδεσης με την ελληνική εθνική τους ταυτότητα και την ιστορική τους πατρίδα. Οι παραδόσεις και οι κοινοτικοί δεσμοί διατηρούνταν γύρω από την εκκλησία. Οι τελετές και οι θρησκευτικές γιορτές ήταν μια σημαντική στιγμή για την ποντιακή κοινότητα.

Όλος ο κόσμος μαζευότανε στο Λεν – Ρουντνίκ για την γιορτή της Παναγίας στις 21 Μαΐου. Στις τρεις εκκλησίες του Γιαγντάν και στην ελληνική εκκλησία της Αχτάλα συναντιόνταν όλοι οι κάτοικοι των ελληνικών χωριών. Στην Αχτάλα, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που κατασκευάστηκε το 1830 έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας. Ήταν το σημείο συνάντησης για χιλιάδες Πόντιους που μαζευόντουσαν εκεί στις 21 Σεπτεμβρίου.
Οι Έλληνες Πόντιοι έζησαν αρμονικά με τους Αρμένιους για δεκαετίες και είχαν ενταχθεί εξ΄ολοκλήρου στη χριστιανική αρμένικη κοινωνία. Αυτή η ιδιαιτερότητα της Αρμενίας οδήγησε τους Έλληνες και τους Αρμένιους να μοιράζονται τις ίδιες εκκλησίες παρ’ όλες τις θεολογικές τους διαφορές. Οι θρησκευτικοί χώροι αποτελούσαν χώρο αναφοράς για το σύνολο της κοινωνίας. Έτσι, μέσα από τη θρησκεία δημιουργείται μια διπλή ταυτότητα, αρμένικη και ελληνική η οποία αργότερα στην Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψη και την ισχυρή θέση της αρμένικης κοινότητας στο Νησί, τους βοηθάει να διατηρήσουν και να αναπτύξουν τις πολιτισμικές και εθνοτικές ιδιαιτερότητές τους.

Αντιθέτως, στη Γεωργία, στα συνοριακά χωριά με την Αρμενία, οι εκκλησίες δεν είχαν παπάδες. Ένας κάτοικος του χωριού διάβαζε τα κείμενα της λειτουργίας και η κοινότητα όριζε έναν υπεύθυνο για τη φύλαξη της εκκλησίας ώστε να αποφεύγονται οι καταστροφές.

Στο χωριό Γκόρα υπήρχαν πολλές εκκλησίες και η διάσημη εκκλησία της Παναγίας όπου γιορτάζονταν κάθε χρόνο στις 28 Αυγούστου η μεγάλη γιορτή της Ανάληψης. Αυτή η γιορτή συγκέντρωνε εκατοντάδες Ποντίους που έρχονταν από όλα τα γειτονικά χωριά της Αρμενίας και της Γεωργίας και καμιά φορά και από πολύ μακρύτερα. Οι προμήθειες για αυτή τη μεγάλη γιορτή εξασφαλίζονταν από τα χωριά και τις γειτονικές πόλεις: από το Ντμανίσι στη Γεωργία και το Καλίνινο στην Αρμενία.

 

Η μετανάστευση προς την Ελλάδα και την Κύπρο

Το μεταναστευτικό κύμα πήρε τεράστιες διαστάσεις στα χρόνια που ακολούθησαν τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και ειδικότερα μετά την ανεξαρτησία της Γεωργίας και της Αρμενίας. Η δεινή οικονομική κρίση μετά τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Αρμενία και τον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν οδήγησε σε ερήμωση τα ποντιακά χωριά. Το ίδιο συνέβη και στη Γεωργία. Σήμερα, στη Gora δεν μένουν παρά μόνο τριάντα οικογένειες που αποτελούνται από ηλικιωμένα άτομα. Παλαιότερα κατοικούσαν 120 οικογένειες. Τα σπίτια τους κατοικούνται σήμερα από Γεωργιανούς και Αζέρους. Στο χωριό Σακιρέ οι μισές οικογένειες έχουν επίσης μεταναστεύσει. Λίγο πριν τη μεγάλη μετανάστευση το χωριό αυτό αριθμούσε 150 οικογένειες.

Οι Έλληνες Πόντιοι με τις οικογένειες τους, ενημερωμένοι σχετικά με τη δυνατότητα εγκατάστασής τους στην Ελλάδα, διάλεξαν την ιστορική τους πατρίδα ως μελλοντικό τόπο εγκατάστασής τους. Με τους Αρμένιους και Ρώσους συγγενείς τους και σε πολύ λίγες περιπτώσεις με Γεωργιανούς συγγενείς μετακινήθηκαν προς την Ελλάδα.
Είναι αλήθεια ότι τα πρώτα χρόνια της μετανάστευσης ο μοναδικός προορισμός ήταν η Ελλάδα. Παρ΄ όλα αυτά μέσα σε μερικά χρόνια οι δύσκολες συνθήκες εγκατάστασης στην Ελλάδα και οι δυσκολίες στην εύρεση εργασίας τους έκαναν να αλλάξουν το μεταναστευτικό τους προορισμό.

Η Κύπρος αποτελεί το δεύτερο σε επιλογή προορισμό για τους Έλληνες Πόντιους από την Αρμενία. Δεν πήγαν όλοι στην Κύπρο κατευθείαν από τα χωριά καταγωγής τους. Πολλοί πήγανε πρώτα στη νότια Ρωσία, στο Κρασνοντάρ και στο Νοβοροσίσκ, που είχαν συγγενείς.

 

]]>
https://yaghdan.com/anthropography/feed/ 0
Στέφανος Ιγιαννίδης https://yaghdan.com/stefanos-igiannidis/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=stefanos-igiannidis https://yaghdan.com/stefanos-igiannidis/#respond Tue, 21 Sep 2021 15:53:17 +0000 https://yaghdan.com/?p=4934

Στέφανος Ιγιαννίδης

Το αθλητικό και κοινωνικό πρόσωπο στον “Δήμο Πρότυπο”

Ο Αντιδήμαρχος για θέματα Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης, Κοινωνικής Προστασίας, Πρόνοιας και Υγείας του Δήμου Ξάνθης, Στέφανος Ιγιαννίδης αποτελεί απο τις περιπτώσεις των ανθρώπων που προέρχονται απο τον αθλητισμό και προσπαθεί να δρα για τον αθλητισμό και όχι μόνο καθώς απο την πρώτη του θητεία στο πλευρό του Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου έδειξε πως είναι άνθρωπος της δράσης και όχι της θεωρίας.

Ο Στέφανος Ιγιαννίδης έχει ιδιαίτερα πλούσια παρουσία στον αθλητισμό της πόλης, όταν παλαιστής , ποδοσφαιριστής ενώ πριν απο τον Δήμο Ξάνθης που έχει αφοσιωθεί πλήρως απο το 2014, είχε ξεκινήσει και ως προπονητής σε Ακαδημίας έχοντας παρουσία στον Άρη Πετεινού, την φανέλα του οποίου και φόρεσε όπως και τον ΑΕ Ποντίων Ευμοίρου και Απόλλωνα Ξάνθης οπού και κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια ως πρωταθλητής.

Άνθρωπος με ανησυχίες, τόσο ως προς το αθλητικό κομμάτι με έντονη δράση σε ποδόσφαιρο, πάλη και πυγμαχία ο Στέφανος Ιγιαννίδης μπήκε στον στίβο της προσφοράς μέσω του Δήμου Ξάνθης το 2014 και μετά την γεμάτη παρουσία του τόσο ως Αντιδήμαρχος στο τελευταίο κομμάτι διατέλεσε Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης, Αποχέτευσης Δήμου Ξάνθης, Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Δήμου Ξάνθης και Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης. Είναι επίσης, μέλος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ξάνθης.

Ο Στέφανος Ιγιαννίδης γεννήθηκε το 1983. Είναι παντρεμένος με τη Λαρίσα Τερσενίδου με την οποία έχει αποκτήσει δυο παιδιά. Έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Α.Π.Θ. με ειδικότητα στην πυγμαχία. Εργάσθηκε ως γυμναστής σε γυμναστήριο με ελεύθερα βάρη και στην Ακαδημία του Άρη Πετεινού, ενώ διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην πυγμαχία.

]]>
https://yaghdan.com/stefanos-igiannidis/feed/ 0
Γκαργκαλατζεβάντ https://yaghdan.com/gargaladjev/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=gargaladjev https://yaghdan.com/gargaladjev/#respond Mon, 31 May 2021 17:08:43 +0000 https://yaghdan.com/?p=4788
Μοταλτσινάντ

ΓΚΑΡΓΚΑΛΑΤΖΕΒΑΝΤ

Ιδρυτής και γενάρχης της φαμίλιας των Γκαργκαλατζεβάντ, ήταν ο Αλέξανδρος Γκαργκαλάτζεβ, γνωστός και ως «Κουλάκ» που από τα ρώσικα μεταφράζεται ως «γροθιά», όρος με τον οποίο στις αρχές του 20ού αιώνα επί Ρωσικής Αυτοκρατορίας και αργότερα επί Σοβιετικής Ένωσης, συνήθιζαν να χαρακτηρίζουν τους εύπορους γαιοκτήμονες που κατείχαν μεγάλες εκτάσεις γης.

Κατά την διάρκεια του Τουρκοαρμένικού πόλεμου του 1918, όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Αρμενία, διαπράττοντας εγκλήματα μεταξύ άλλων σφαγές και βιασμούς εις βάρος του άμαχου αρμενικού πληθυσμού και όταν στον δρόμο τους βρέθηκε το ελληνικό χωριό Γιαγντάν, λέγεται πως ο Αλέξανδρος Γκαργκαλάτζεβ, βγήκε να τους αντιμετωπίσει καβάλα στο άλογο, προσφέροντας τους ψωμί και αλάτι και πείθοντας τους πως στο χωριό δεν υπήρχαν πληθυσμοί Αρμενίων, που την περίοδο εκείνη βρισκόταν στο στόχαστρο των Τούρκων, αποτρέποντας τους έτσι να λεηλατήσουν το χωριό.

Στην πραγματικότητα καθ’ όλο το διάστημα των τουρκικών επιδρομών, τα γυναικόπαιδα του χωριού και όσες οικογένειες Αρμενίων είχαν καταφύγει για βοήθεια στο Γιαγντάν, κρύβονταν σε ειδικά διαμορφωμένες σπηλιές που τις λέγανε «ζάγας» στο βάθος του φαραγγιού, τις οποίες είχαν δημιουργήσει οι κάτοικοι για τον σκοπό αυτό.

Αλέξανδρος Γκαργκαλάτζεβ με την οικογένεια του 

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Αλεξανδρίδης Χριστόφορος

Με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε τον Χριστόφορο Αλεξανδρίδη, ΕΠΟΠ Δεκανέα (ΠΖ). Ο Χριστόφορος Αλεξανδρίδης το Σάββατο της 28ης Ιουλίου 2007 θέτοντας τη ζωή του σε άμεσο κίνδυνο, βούτηξε στη θαλάσσια περιοχή του «Αγίου Ιωάννη» του δήμου Αβδήρων του νομού Ξάνθης,ανέσυρε από τη θάλασσα και έσωσε από βέβαιο πνιγμό ιδιώτη, προσφέροντάς του έγκαιρα τις πρώτες βοήθειες, μέχρι τη διακομιδή του στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ξάνθης.

]]>
https://yaghdan.com/gargaladjev/feed/ 0
Αλεξανδρίδης Χριστόφορος https://yaghdan.com/alexandridis-christophoros/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=alexandridis-christophoros https://yaghdan.com/alexandridis-christophoros/#respond Sat, 29 May 2021 17:57:08 +0000 https://yaghdan.com/?p=4636

Αλεξανδρίδης Χριστόφορος

Εξέχουσες προσωπικότητες από την πανεπιστημιακή κοινότητα, τον καλλιτεχνικό και αθλητικό χώρο,το χώρο της δημοσιογραφίας, αλλά και της πολιτικής που διακρίθηκαν για την προσφορά τους τίμησε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, με τιμητικές διακρίσεις και παράσημα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε τον Χριστόφορο Αλεξανδρίδη, ΕΠΟΠ Δεκανέα (ΠΖ). Ο Χριστόφορος Αλεξανδρίδης το Σάββατο της 28ης Ιουλίου 2007 θέτοντας τη ζωή του σε άμεσο κίνδυνο, βούτηξε στη θαλάσσια περιοχή του «Αγίου Ιωάννη» του δήμου Αβδήρων του νομού Ξάνθης,ανέσυρε από τη θάλασσα και έσωσε από βέβαιο πνιγμό ιδιώτη, προσφέροντάς του έγκαιρα τις πρώτες βοήθειες, μέχρι τη διακομιδή του στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ξάνθης.

Αξιώματα και βραβεύσεις

Τάγμα του Φοίνικος

28 Ιουλίου 2007

Απονομή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

Ρητό – «Εκ της τέφρας αναγεννώμαι» 

Απονομή για εξαίρετες πράξεις στη δημόσια σφαίρα ή που αυξάνουν το διεθνές γόητρο της Ελλάδας

140px-Order_of_the_Phoenix

Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως

19 Μαΐου 2008

Τύπος Στρατιωτικό μη πολεμικό Μετάλλιο

Απονομή από την Ελληνική Δημοκρατία

Απονομή για τέλεση εξόχων πράξεων αποκλειστικώς εν καιρώ ειρήνης

exohou_praxeos
]]>
https://yaghdan.com/alexandridis-christophoros/feed/ 0
Copy Κιοσανάντ https://yaghdan.com/copy-%ce%ba%ce%b9%ce%bf%cf%83%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=copy-%25ce%25ba%25ce%25b9%25ce%25bf%25cf%2583%25ce%25b1%25ce%25bd%25ce%25ac%25ce%25bd%25cf%2584 https://yaghdan.com/copy-%ce%ba%ce%b9%ce%bf%cf%83%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84/#respond Fri, 28 May 2021 21:02:22 +0000 https://yaghdan.com/?p=4098
Η προέλευση του γένους

ΚΙΟΣΑΝΑΝΤ

Ένα από τα επίθετα τούρκικης προέλευσης του χωριού Γιαγντάν, είναι και το Σαριμαχμούντοβ από το “Sarımahmut” και το ρώσικο “οβ”, που αποτελεί και την μεγαλύτερη φαμίλια στο χωριό, η οποία χωρίζεται σε επιμέρους μικρότερες, για τον διαχωρισμό και την αποφυγή αιμομιξιών. Για τον διαχωρισμό του κάθε γένους, έχουν αποδωθεί χαρακτηρισμοί βάση του γηραιότερου αρρένος μέλους της οικογένειας, όπως οι Νικονάντ, Φωτανάντ, Αριχμιντονάντ, Λαζαρικονάντ, Τσιπινάντ και Κιοσανάντ.

Ο χαρακτηρισμός της φαμίλιας Κιοσά είχε αποδοθεί στα αραιά γένια του γηραιότερου άρρενος μέλους, του Σαριμαχμούντοβ Αλεξάντρ.

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Σαριμαχμούντοβ Σαβέλλιος

Σαριμαχμούντοβ Σαβέλλιος του Αλεξάνδρου, βετεράνος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, υπηρέτησε με τον βαθμό του υπολοχαγού και ειδικότητα ελευθέρου σκοπευτή, από τις 09 Οκτωβρίου 1938 έως τις 27 Δεκεμβρίου 1946. Ξεκίνησε την στρατιωτική του πορεία από την Λευκορωσία (Λιπνικί) και ολοκλήρωσε στην Κίνα (Χέιχε), μετά από 8 χρόνια στρατιωτικής θητείας.

ΤΟ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ

]]>
https://yaghdan.com/copy-%ce%ba%ce%b9%ce%bf%cf%83%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84/feed/ 0
Ιστορική Αναδρομή https://yaghdan.com/chronology/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=chronology https://yaghdan.com/chronology/#respond Sun, 09 May 2021 09:23:00 +0000 https://yaghdan.com/?p=4270
Γεωργιανά Χρονικά

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Η περίοδος της ιστορίας των προγόνων του χωριού Γιαγντάν από την στιγμή της φυγής τους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ξεκινάει χρονολογικά από το 1762-1763 και συνδέεται άμεσα με την ιστορία του βασιλείου της Γεωργίας, της οποίας υπήρξαν υπήκοοι για σχεδόν δύο αιώνες και σημαδεύτηκε από τις συνεχόμενες συγκρούσεις και τις αιματηρές διαμάχες τριών ισχυρών ηγεμονικών αυτοκρατοριών της Περσίας, της Οθωμανικής και της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Παρακάτω αναφέρονται περιληπτικά σε χρονολογική σειρά, τα γεγονότα που σημάδεψαν το βασίλειο της Γεωργίας κατά την περίοδο εκείνη καθώς και τα γεγονότα που συνδέονται με τις εδαφικές διεκδικήσεις της περιοχής του Λόρι στην οποία ανήκει το ελληνικό χωριό Γιαγντάν.

1466 – 1747
1466 – 1747
Kατακερματισμός της Γεωργίας σε τρία ανεξάρτητα βασίλεια

Xάος και αναρχία

Το Βασίλειο της Γεωργίας βυθίστηκε στο χάος και την αναρχία το 1466 και κατακερματίστηκε σε τρία ανεξάρτητα βασίλεια και πέντε ημι-ανεξάρτητες αρχές. Οι γειτονικές μεγάλες αυτοκρατορίες εκμεταλλεύτηκαν την εσωτερική διαίρεση της εξασθενημένης χώρας και από τον 16ο αιώνα έως τα τέλη του 18ου αιώνα, υπέταξαν τις ανατολικές και τις δυτικές περιοχές της Γεωργίας.
1555
1555
Ιρανική κυριαρχία

ΕΙΡΗΝΗ ΤΗΣ ΑΜΑΣΕΙΑΣ

Η Ανατολική Γεωργία, αποτελούμενη από τις περιοχές Καρτλί και Καχέτι, βρισκόταν υπό Ιρανική κυριαρχία από το 1555 μετά την ειρήνη της Αμάσειας που υπογράφηκε με τη γειτονική αντιμαχόμενη Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1744
1744
Βασιλιάς του Κακχέτι

ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ ΙΙ

Ο Ηράκλειος, ο οποίος ανέβηκε στις Ιρανικές τάξεις, στέφθηκε ως βασιλιάς του Κακχέτι το 1744 από τον ίδιο τον Νάντερ Σάχ, τον μονάρχη του Ιράν, για την πιστή του υπηρεσία σε αυτόν.
1762
1762
Επανένωση βασιλείων

ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ

Τα δύο βασίλεια Καρτλί και Καχέτι, απελευθερώθηκαν από τον Ιρανικό έλεγχο και επανενώθηκαν, υπό την βασιλεία του Ηράκλειου ΙΙ.
1762 - 1763
1762 - 1763
Το πρώτο κύμα οικονομικών μεταναστών

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ

To 1762-1763 ο βασιλιάς της Γεωργίας Ηράκλειος ΙΙ προσκάλεσε έλληνες αρχιμεταλλουργούς από την Αργυρούπολη σημερινή Γκιουμούς Χανέ της Τουρκίας για την ανάπτυξη μεταλλείας στο βασίλειό του και συγκεκριμένα στα ορυχεία αργύρου της Αχτάλα και Αλαβέρντι που ανήκουν στην σημερινή Αρμενία, την εποχή εκείνη η περιοχή αυτή ανήκε στο βασίλειο της Γεωργίας.
1783
1783
Γεωργία προτεκτοράτο της Ρωσίας

ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚ

Το 1783, η Ρωσία και το βασίλειο της Ανατολικής Γεωργίας του Καρτλί-Καχέτι υπέγραψαν τη Συνθήκη του Γκεοργκιέφσκ, με την οποία η Γεωργία έχανε την οποιαδήποτε εξάρτηση της από την Περσία ή κάποια άλλη δύναμη και γινόταν προτεκτοράτο της Ρωσίας, η οποία εγγυούνταν την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας, με αντάλλαγμα τον έλεγχο της εξωτερικής της πολιτικής.
1795
1795
Λεηλασίες Περσών

ΕΙΣΒΟΛΗ ΑΓΑ ΧΑΝ ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΚΑΤΖΑΡ

Ωστόσο, παρά τη δέσμευση της υπεράσπισης της Γεωργίας, η Ρωσία δεν βοήθησε όταν οι Πέρσες με επικεφαλή τον Αγά Χαν Μοχάμεντ Κατζάρ το 1795, εισέβαλαν και ανακατέλαβαν ολόκληρη σχεδόν την χώρα, λεηλατώντας της πρωτεύουσα Τιφλίδα και σφάζοντας πολλούς από τους κατοίκους της και μεταφέροντας περίπου 15.000 αιχμάλωτους στο Ιράν. Κατά την διάρκεια της επιδρομής αυτής, σκοτώθηκαν 700 Έλληνες μεταλλωρύχοι στα ορυχεία της Αχτάλα και 836 αιχμαλωτίστηκαν για πώληση στα σκλαβοπάζαρα του Αζερμπαϊτζάν.
1800
1800
Διάταγμα του Αλεξάντρ Ι

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Στις 22 Δεκεμβρίου 1800, ο Τσάρος Παύλος Ι της Ρωσίας, μετά από το αίτημα του Γεωργιανού βασιλιά Γκεόργκ ΧΙΙ, υπέγραψε τη διακήρυξη για την ενσωμάτωση της Γεωργίας (Καρτλί-Καχέτι) στη Ρωσική Αυτοκρατορία, η οποία οριστικοποιήθηκε με διάταγμα στις 8 Ιανουαρίου 1801 και επιβεβαιώθηκε από τον τσάρο Αλεξάντρ I στις 12 Σεπτεμβρίου 1801.
1805
1805
Νίκη των Ρώσων στο Ασκεράν

ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΙΦΛΙΔΑΣ

Το καλοκαίρι του 1805, τα ρωσικά στρατεύματα νίκησαν τον περσικό στρατό στον ποταμό Ασκεράν κοντά στο Ζαγκάμ και έσωσαν την Τιφλίδα από την ανακατάληψη από τους Πέρσες, καθώς πλέον αποτελούσε και επίσημα τμήμα των ρώσικων αυτοκρατορικών εδαφών.
1813
1813
Η περιοχή του Λόρι ενσωματώνεται στη Ρωσική Αυτοκρατορία

ΣΥΝΘHΚΗ ΤΟΥ ΓΚΟΥΛΙΣΤAΝ

Η περιοχή του Λόρι στην οποία ανήκει το σημερινό Γιαγντάν, έγινε επίσημα μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας με την Συνθήκη του Γκουλιστάν που υπογράφηκε την 1η Ιανουαρίου 1813, μεταξύ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και της Περσίας, μετά τον Ρωσο-Περσικό πόλεμο του 1804–13.
1917
1917
Μετά τη Ρωσική Επανάσταση

ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΚΑΥΚΑΣΙΑΣ

Μετά τη Ρωσική Επανάσταση του 1917, ιδρύθηκε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Υπερκαυκασίας με πρόεδρο τον Νικολάι Τσέιντζε. Η ομοσπονδία αποτελείται από τρία έθνη: τη Γεωργία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν και κράτησε μόνο για ένα μήνα.
1918
1918
Ανεξαρτησία από την Ρωσική Αυτοκρατορία

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ

Ο πόλεμος Γεωργίας-Αρμενίας του 1918, ο οποίος ξέσπασε για την αμφισβητούμενη περιοχή του Λόρι, κατά τον οποίο και τα δυο έθνη κήρυξαν την ανεξαρτησία τους από την Ρωσική Αυτοκρατορία, έληξε μετά από Βρετανική επέμβαση.
1919
1919
Ερηνευτική συμφωνία Βρετανών

ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΛΟΡΙ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΖΩΝΗ

Τον Ιανουάριο του 1919, οι Βρετανοί πραγματοποίησαν μια ειρηνευτική συμφωνία, με την οποία το το βόρειο Λόρι, κατέστη ουδέτερη ζώνη μεταξύ των δύο χωρών.
1920
1920
Κατάληψη της περιοχής του Λόρι από την Γεωργία

ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ

Όταν οι τουρκικές δυνάμεις εισβάλουν στην Αρμενία το Νοέμβριο του 1920, η Γεωργία καταλαμβάνει ολόκληρη την επαρχία του Λόρι, με την συγκατάθεση της Αρμένικης κυβέρνησης.
1921
1921
Σοβιετοποίηση της Υπερκαυκασίας

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΛΟΡΙ ΣΤΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΑΡΜΕΝΙΑ

Το 1921 η Γεωργία ενσωματώθηκε στην Υπερκαυκάσια Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Σοβιετική Δημοκρατία, μαζί με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν και η περιοχή του Λόρι μεταδίδεται στη Σοβιετική Αρμενία στις 6 Νοεμβρίου 1921 και αποτελεί τμήμα των συνοριακών εδαφών της μέχρι και σήμερα.
]]>
https://yaghdan.com/chronology/feed/ 0
Σαριμαχμούντοβ https://yaghdan.com/sarimahmudov/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=sarimahmudov https://yaghdan.com/sarimahmudov/#respond Thu, 08 Apr 2021 16:40:33 +0000 https://yaghdan.com/?p=4005
Η προέλευση του επιθέτου

ΣΑΡΙΜΑΧΜΟΥΝΤΟΒ

Τα επίθετα είναι ζώσα Ιστορία, αφού μέσα τους κουβαλούν γλώσσα,  λαογραφία, ήθη και έθιμα. Εκπροσωπούν  τόπους καταγωγής, επαγγέλματα, συνήθειες, αξιώματα, ακόμη και παρατσούκλια. Η ιστορία των επιθέτων των κατοίκων του Γιαγντάν, πηγάζει απο την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο υποχρεωτικός εκτουρκισμός των επιθέτων των ελληνικών κοινοτήτων της περιοχής της Γκιουμούς Χανέ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που μέχρι την περίοδο εκείνη είχαν ελληνικά ονόματα, οξύνθηκε με την άνοδο των ¹derebeys. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, οι τοπικές αρχές δεν αποδεχόταν την καταχώριση ελληνικών ονομάτων στα αρχεία της τοπικής αυτοδιοίκησης, για φορολογικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα να επιβάλλονται επίθετα τουρκικής προέλευσης με ρίζες που βασίζονταν στο επάγγελμα, τη καταγωγή η τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του καθενός.

Ο εξελληνισμός των τούρκικων επιθέτων των Ελλήνων του Πόντου, σημειώθηκε κατά τα μέσα του 18ου αιώνα, όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις και να δώσει ισότιμη θέση στους Χριστιανούς με αυτήν των μουσουλμάνων πολιτών της αυτοκρατορίας, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να αποκτήσουν και πάλι το δικαίωμα επιλογής επιθέτων της αρεσκείας τους.

Έναν άλλο σημαντικό παράγοντα στον εξελληνισμό των τούρκικων επιθέτων, αποτέλεσε η μεταρρύθμιση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας για την επιτροπή της ίδρυσης επίσημων Ελληνικών σχολείων στον Πόντο, που μέχρι εκείνη την περίοδο υπήρχαν ως παλαιού εκκλησιαστικού τύπου. Η ανάγκη καταγραφής των μαθητών στα μητρώα και τους καταλόγους, αλλά και η επιθυμία των διδασκάλων για την Ελληνική παιδεία και μόρφωση, τους ώθησε να προσθέσουν το αρχαίο ελληνικό επίθημα “δις” ή “διαδής” στα επίθετα που είχαν μέχρι τότε οι μαθητές.

Η ομάδα των μεταλλωρύχων – προγόνων των κατοίκων του χωριού Γιαγντάν, που κατά την περίοδο του 1762 – 1763, μετανάστευσε στην Γεωργία από την περιοχή της Γκιουμούς Χανέ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για την ανάπτυξη μεταλλείας, διατήρησε τα επίθετα τούρκικης προέλευσης και μετά την μόνιμη εγκατάσταση τους στην περιοχή του ²Λόρι, του βασίλειου της Γεωργίας.

Τα επίθετα των κατοίκων του χωριού Γιαγντάν, της περιοχής Λόρι, πήραν την τελική τους μορφή επί Σοβιετικής Αρμενίας, με την προσκόλληση του ρώσικου επιθήματος “οβ”, που αποτελούσε μια σκόπιμη πολιτική της Σοβιετικής Ένωσης για την εξάλειψη εθνικών μειονοτήτων. Έτσι τελικά το επίθετο τούρκικης προέλευσης – “Σαριμαχμούντ”, έγινε Σαριμαχμούντοβ.

Το Σαριμαχμούντοβ ήταν το πιο διαδεδομένο επίθετο του χωριού Γιαγντάν, πράγμα που δεν σήμαινε ότι όσοι είχαν αυτό το επίθετο ήταν απαραίτητα και μεταξύ τους συγγενείς, έτσι για τον διαχωρισμό του κάθε ξεχωριστού γένους, είχαν αποδοθεί υποκοριστικά βάση του γηραιότερου άρρενος μέλους, όπως το Νικονάντ, Φωτανάντ, Αριχμιντονάντ, Λαζαρικονάντ, Τσιπινάντ και Τσαντονάντ.

Η προέλευση τoυ όρου “Σαριμαχμούτ” δεν έχει διασωθεί μέχρι τις μέρες μας, αλλά κατά πάσα πιθανότατα προέρχεται από την ονομασία της περιοχής στην οποία υπάγονταν φορολογικά οι κάτοικοι της. Περιοχή με το αντίστοιχο όνομα “Σαριμαχμούτ” έχει καταγραφεί από ιστορικούς στην πόλη της Αντιόχειας κατά την περίοδο του 1750 – 1840.

Όσον αφορά την ετυμολογία του επιθέτου “Σαριμαχμούτ”, προέρχεται από το τούρκικο “sari”  που σημαίνει – κίτρινος και το “Mahmut” – που είναι η τούρκικη εκδοχή του ονόματος αραβικής προέλευσης “Mahmud” και σημαίνει αξιέπαινος.

Η ιστορία των τουρκικών επιθέτων των κατοίκων του χωριού Γιαγντάν ολοκληρώνεται με την μετανάστευση τους στην «μητέρα πατρίδα», οπού κατά την διαδικασία απόκτησης της Ελληνικής Ιθαγένειας, όσα επίθετα ήταν δυνατό εξελληνίστηκαν, αποκόπτοντας το ρώσικο επίθημα “οβ” και αντικαθιστώντας το με το ελληνικό “ίδης” ή “αδής”, ενώ άλλα που περιείχαν τούρκικη η μουσουλμανική ορολογία, αντικαταστάθηκαν από πατρωνυμικά επίθετα. Έτσι το πιο διαδεδομένο επίθετο του χωριού Γιαγντάν εξαλείφθηκε την δεκαετία του 1990.

1) Ήταν φεουδάρχες μουσουλμανικής καταγωγής, στις περιοχές της Ανατολίας και της Λαζικής του Πόντου. Κατέχοντας σημαντική αυτονομία απο την κεντρική εξουσία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι derebeys ήταν υποχρεωμένοι να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια σε περίοδο πολέμου, αλλά παράλληλα διοικούσαν τα εδάφη τους, με πλήρη ελευθερία, ασκώντας καθήκοντα συλλογής και ελέγχου των φορολογικών εσόδων και της επιβολής της τάξης στην περιοχή τους, με όποιο τρόπο έκριναν σκόπιμο.

2) Με την προσάρτιση της Γεωργίας στην Ρωσική Αυτοκρατορία το 1800, η οποία έκτοτε και για πολλά χρόνια κυβερνήθηκε ως Ρωσική επαρχία και μετά απο πολλές διαμάχες μεταξύ της Αρμενίας και της Γεωργίας, ενσωματώθηκε τελικά στη Σοβιετική Αρμενία στις 6 Νοεμβρίου 1921.

ΦΩΤΑ ΤΟΥ ΔΙΜΙΤΡΙΟΥ ΣΑΡΙΜΑΧΜΟΥΤ
ΜΑΡΤΙ 22 1878

Ο μοναδικός τάφος που διασώθηκε με ελληνική επιγραφή

]]>
https://yaghdan.com/sarimahmudov/feed/ 0
Σαριμαχμούντοβ Σαβέλλιος https://yaghdan.com/sarimahmuntov-savellios/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=sarimahmuntov-savellios https://yaghdan.com/sarimahmuntov-savellios/#respond Wed, 07 Apr 2021 15:19:33 +0000 https://yaghdan.com/?p=3981

Σαριμαχμούντοβ Σαβέλλιος

Σαριμαχμούντοβ Σαβέλλιος του Αλεξάνδρου (20 Μαΐου 1918, ΣΣΔ Αρμενίας, περιοχή Στεπαναβάν, χωριό Γιαγντάν – 17 Φεβρουαρίου 1998, Μόσχα) – βετεράνος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, υπηρέτησε με τον βαθμό του υπολοχαγού και ειδικότητα ελευθέρου σκοπευτή, από τις 09 Οκτωβρίου 1938 έως τις 27 Δεκεμβρίου 1946. Ξεκίνησε την στρατιωτική του πορεία από την Λευκορωσία (Λιπνικί) και ολοκλήρωσε στην Κίνα (Χέιχε), μετά από 8 χρόνια στρατιωτικής θητείας.

Αξιώματα και βραβεύσεις

Παράσημο “Πατριωτικού Πολέμου”, 08/01/1986
Μετάλλιο “Νίκης επί της Ιαπωνίας”
Μετάλλιο “Νίκης επί της Γερμανίας”, 1941-1945

saveley_alexandrovich

Το Μουσείο «Πορεία Μνήμης»

Το Μουσείο «Πορεία Μνήμης» – «Дорога памяти» είναι μουσείο Ιστορίας, με μοντέρνα αρχιτεκτονική και σύγχρονο εξοπλισμό πολυμέσων τελευταίας γενιάς και αποτελεί μέρος του στρατιωτικού Πάρκου Πατριωτισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας. Εγκαινιάστηκε το 2020.

Το μουσείο περιέχει εκθέματα δεκάδων εκατομμυρίων φωτογραφιών αγωνιστών πολέμου, βασισμένων στην τεχνολογία φωτομωσαϊκού.

Πρώτα χρόνια

Ο Σαριμαχμούντοβ Σαβέλλιος γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1918, στο χωριό Γιαγντάν της περιοχής Στεπαναβάν της Αρμενίας, κατάγεται από αγροτική οικογένεια με 14 αδέρφια. Πέρασε δύσκολα και φτωχικά παιδικά χρόνια. Πήγε σχολείο στο Γιαγντάν, στην συνέχεια αποφοίτησε από Τεχνικό Λύκειο Ζωικής Παραγωγής του Στεπαναβάν.

 

Στρατιωτική σταδιοδρομία

Κλήθηκε να υπηρετήσει την πατρίδα στις 09 Οκτωβρίου του 1938, οπού παρουσιάστηκε στην πόλη Ροστόφ. Τον Σεπτέμβριο του 1939 η θητεία του συνέπεσε με την γενική επιστράτευση της χώρας, λόγο της εμπλοκής της Σοβιετικής Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για τις άριστες επιδόσεις του, επιλέχθηκε να εκπαιδευτεί σε Σχολή Αξιωματικών και με το πέρας της εκπαίδευσής του στις 19 Αυγούστου 1939, μετατέθηκε στην 107 Μεραρχία του 586 Συντάγματος Πυροβολικού του νεοσυνταχθέντως σώματος στρατού «2-я Краснознамённая армия» του Άπω Ανατολικού μετώπου, στην πόλη Благове́щенск, που στόχο είχε την φύλαξη του μετώπου της Σοβιετικής Ένωσης με την Ιαπωνία.
Έχοντας άριστες επιδόσεις κατά την εκπαίδευσή του στην σκοποβολή, του ανατέθηκε η εκπαίδευση της διμοιρίας ελευθέρων σκοπευτών, ενώ παράλληλα υπηρετούσε στο σώμα σύλληψης και προσαγωγής εγκληματιών πολέμου και λιποτακτών με τον βαθμό του υπολοχαγού.

Υπηρέτησε στο ίδιο σώμα όλη την υπόλοιπη περίοδο της θητείας του, με αποκορύφωμα την επιχείρηση «Сунгарийская – Songhua» στις 10 Αυγούστου 1945, όταν πραγματοποιήθηκε η μετάβαση του σώματος του Άπω Ανατολικού μετώπου, στο οποίο υπηρετούσε, στην αντίπερα όχθη του ποταμού Αμούρ της επαρχίας Χέιχε της Κίνας, με στόχο την εξάλειψη των Ιαπωνικών στρατιωτικών σχηματισμών στην επικράτεια της Μαντζουρίας. Για την μνημόνευση της απόβασης αυτής έχει τοποθετηθεί στην παραλιακή της πόλης Благове́щенск μνημείο θωρακισμένου πολεμικού πλοίου. Παρέμεινε στρατιωτικά ενεργός άλλον ένα χρόνο και απολύθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1946.

Μεταπολεμικά χρόνια

Μετά την επιστροφή του από τον πόλεμο το 1946, αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Ερεβάν με βαθμό «Άριστα» και ειδικότητα σύμβουλου Πολιτικών Επιστημών. Στην συνέχεια για δυο χρόνια υπήρξε πρόεδρος του σωματείου αγροτικής παραγωγής «Колхоз», μέχρις ότου να αναλάβει ως δάσκαλος στο σχολείο του χωριού Γιαγντάν, ενώ παράλληλα σπούδαζε στο παιδαγωγικό πανεπιστήμιο του Ερεβάν με ειδικότητα Ιστορίας και Γεωγραφίας.

Πέρα απο την επαγγελματική του υπόσταση, υπήρξε πρόεδρος του πολιτικού σωματείου του χωριού Γιαγντάν.

Οικογένεια

Κατά την επίσκεψη του στην αδερφή του Κυρσάνοβα Χρύση, η οποία κατοικούσε στο ελληνικό χωριό Οπρέτι της περιοχής Μαρνεούλι της Γεωργίας, γνώρισε την μελλοντική του σύζυγο, Λαυρέντιεβα Ταμάρα, με την οποία παντρεύτηκαν το 1947 κι απέκτησαν 3 παιδιά, τον Αλέξανδρο, τη Νίνα και τον Βαλέριο.

Το 1956 έκτισε το σπίτι του στο χωριό Γιαγντάν, στο οποίο έζησαν με την γυναίκα του για 33 χρόνια, μέχρι τον καταστροφικό σεισμό της Αρμενίας το 1988. Τον επόμενο χρόνο αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στο Κρίμσκ της Ρωσίας, όπου είχε εγκατασταθεί ο μικρότερος τους γιος.

Οι δάσκλοι του χωριού Γιαγντάν, δεκαετία 1960

]]>
https://yaghdan.com/sarimahmuntov-savellios/feed/ 0
Νικονάντ https://yaghdan.com/nikonant/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=nikonant https://yaghdan.com/nikonant/#respond Wed, 07 Apr 2021 13:42:43 +0000 https://yaghdan.com/?p=3954
Σαριμαχμούντοβ Αλέξανδρος

ΚΙΟΣΑΝΑΝΤ

Ένα από τα επίθετα τούρκικης προέλευσης του χωριού μας είναι και το Σαριμαχμούντοβ από το Σαριμαχμουτ και το ρώσικο “οβ”, που αποτελεί και την μεγαλύτερη φαμίλια στο χωριό, η οποία χωρίζεται σε επιμέρους έξι μικρότερες, για την αποφυγή αιμομιξιών. Για τον διαχωρισμό του κάθε γένους Σαριμαχμούντοβ έχουν αποδωθεί χαρακτηρισμοί βάση του μεγαλύτερου αρρένος μέλους της οικογένειας, όπως το Νικονάντ, Φωτανάντ, Αριχμιντονάντ, Λαζαρικονάντ, Τσιπινάντ και Κιοσανάντ.

Ο χαρακτηρισμός της φαμίλιας Κιοσά είχε αποδοθεί στα αραιά γένια του ιδρυτή της, του Σαριμαχμούντοβ Αλέξανδρου.

]]>
https://yaghdan.com/nikonant/feed/ 0
Τσαντονάντ https://yaghdan.com/tsantonant/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=tsantonant https://yaghdan.com/tsantonant/#respond Wed, 07 Apr 2021 10:38:23 +0000 https://yaghdan.com/?p=3927
Η προέλευση του γένους

ΤΣΑΝΤΟΝΑΝΤ

Ένα από τα επίθετα τούρκικης προέλευσης του χωριού Γιαγντάν, είναι και το Σαριμαχμούντοβ από το “Sarımahmut” και το ρώσικο “οβ”, που αποτελεί και την μεγαλύτερη φαμίλια στο χωριό, η οποία χωρίζεται σε επιμέρους μικρότερες, για τον διαχωρισμό και την αποφυγή αιμομιξιών. Για τον διαχωρισμό του κάθε γένους, έχουν αποδωθεί χαρακτηρισμοί βάση του γηραιότερου αρρένος μέλους της οικογένειας, όπως οι Νικονάντ, Φωτανάντ, Αριχμιντονάντ, Λαζαρικονάντ, Τσιπινάντ και Τσαντονάντ.

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Σαριμαχμούντοβ Σαβέλλιος

Σαριμαχμούντοβ Σαβέλλιος του Αλεξάνδρου, βετεράνος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, υπηρέτησε με τον βαθμό του υπολοχαγού και ειδικότητα ελευθέρου σκοπευτή, από τις 09 Οκτωβρίου 1938 έως τις 27 Δεκεμβρίου 1946. Ξεκίνησε την στρατιωτική του πορεία από την Λευκορωσία (Λιπνικί) και ολοκλήρωσε στην Κίνα (Χέιχε), μετά από 8 χρόνια στρατιωτικής θητείας.

ΤΟ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ

]]>
https://yaghdan.com/tsantonant/feed/ 0