Εδουάρδος Σιδωριάδης

Εδουάρδος Σιδωριάδης – o Μιχαήλ Άγγελος του Γιάγκνταν

Ο Εδουάρδος Σιδωριάδης(Αμοίρωβ) γιος του Χριστόφορου και της Ρόζας γεννήθηκε στις 25/01/1960 στο ποντιόφωνο χωριό Γιαγντάν της Αρμενίας. Από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας του, τα δύο αγόρια, ο Εδουάρδος και ο Αλέξανδρος από πολύ μικρή ηλικία ξεχώριζαν για το έμφυτο ταλέντο τους, με κλίση στα εικαστικά. Από την προσχολική τους ηλικία, γνώριζαν ήδη ότι θα ακολουθούσαν τον φωτεινό δρόμο του Θεού Απόλλωνα.

 

Η πρώτη του επαφή με την τέχνη

Στον παιδικό σταθμό ο Εδουάρδος ξεχώριζε για τις χειρωνακτικές του ικανότητες, πλάθοντας από πλαστελίνη έδινε πνοή στα άψυχα υλικά και τα ζωάκια που έπλαθε “ζωντανεύαν” στα χέρια του. Ήταν τα μοναδικά ζωάκια που συνέλεγαν οι δάσκαλοι μετά το πέρας της σχολικής χρονιάς για να τα δείχνουν με υπερηφάνεια στις επόμενες τάξεις. Μετά το πέρας της ημέρας στον παιδικό σταθμό, τα αδέρφια έσπευδαν να φτάσουν στο πήλινο βράχο στο πίσω μέρος της αυλής τους για να σκαλίσουν ανθρώπινα ομοιώματα, πράγμα που προτιμούσαν από το παιχνίδι στην γειτονιά.

Από μικρός θυμάται τον εαυτό του να βουτάει τα χέρια του στον πηλό και τις μπογιές και να  καλλιτεχνεί ότι βρεθεί μπροστά του.

Ο Εδουάρδος τελειώνοντας την 8η τάξη, συνεχίζει τις σπουδές του στο Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο ως ηλεκτρολόγος για δύο έτη στην πόλη Ντιλιτζάν της Αρμενίας. Αυτοδίδακτος 15 χρόνων κάνει την πρώτη του αγιογραφία, τον  Αγιο Γεώργιο για το παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία στο χωριό μας. Σε ηλικία 17 χρονών πηγαίνει στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, το Ερεβάν για να εργαστεί δίπλα στον καλύτερο τεχνοποίο εκείνης της εποχής εμβαθύνοντας στα μυστικά της τέχνης και εμπλουτίζοντας τις γνώσεις του. Σε ηλικία 19 χρονών, πλέον ως αυτοδίδακτος ζωγράφος, γλύπτης και αγιογράφος γίνεται γνωστός και η φήμη του απλώνεται σε όλη την επικράτεια της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Μετακομίζει στην πόλη Κρίμσκ της Ρωσίας για να αφήσει το στίγμα του στον τομέα της διακόσμησης σπιτιών, μαγαζιών, θεάτρων και κρατικών αιθουσών. Στις τοιχογραφίες ακολουθεί το Βυζαντινό στυλ χρησιμοποιώντας ελαφριά και ανοιχτά χρώματα που γαληνεύουν το μυαλό και την ψυχή, δημιουργώντας πολύ γοητευτικά έργα, στα οποία κυριαρχεί η ηρωική διάθεση και απεικονίζονται αναπαραστάσεις από την αρχαία ελληνική και ρωμαίικη εποχή.

Το 1991 αφήνοντας πίσω αναγνώριση και δόξα, εγκαθίσταται με την οικογένεια του στην Μητροπολιτική Ελλάδα, την μητέρα πατρίδα. Για δύο χρόνια μένει στην Αθήνα και το ‘93 μετακομίζει στην Αλεξανδρούπολη, όπου και διαμένει μόνιμα. Έκτοτε αναλαμβάνει διάφορα έργα ασκώντας το αντικείμενο που αγαπάει όσο τίποτε άλλο στον κόσμο.

pr_es_sculpture_00
pr_es_sculpture_00

Ανάγλυφες παραστάσεις ρωμαίικης εποχής

Η οικογένεια του

Από τα δύο παιδιά του, η κόρη του ζει μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη με την οικογένεια της, ενώ ο γιος του Χρήστος,  εργάζεται και ζει στην Γερμανία με την οικογένεια του.

 

Αφιέρωμα από τον γιο του

– Από μικρός θυμάμαι στο σπίτι μας να υπάρχει ο προσωπικός χώρος του πατέρα μου, ένα δωμάτιο όπου έμπαινε για ώρες και ημέρες και χανόταν στις δημιουργίες του.

– Όμως πάντα ήταν κοντά μας!

– Με την υπομονή και επιμονή του κατάφερε να γίνω αυτό που είμαι σήμερα!

– Από μικρός ανακάλυψα και γω το οικογενειακό μικρόβιο που κυλούσε στις φλέβες μου.

– Από 13 χρονών μπορούσα να βοηθήσω αλλά και να βγάλω γλυπτά!

– Ο πατέρας μου ήταν η αρχή μου για να αγαπήσω την Ελληνική Ιστορία και μυθολογία και προπαντός την οικογένεια.

– Βρισκόμενος πλέον σε μια ώριμη ηλικία και έχοντας κρίση, ευχαριστώ και ευγνωμονώ τον πατέρα μου, που μου έδειξε από τα πρώτα μου βήματα την σωστή κατεύθυνση στη ζωή.

Άλλες δεξιότητες

Ο κ. Σιδωριάδης ως πολυτάλαντος άνθρωπος, παίζει τρία μουσικά όργανα – κιθάρα, νταούλι και ακορντεόν, μελετάει την αρχαία ψυχολογία και ετοιμάζεται να γράψει βιβλίο με θέμα έκπληξη για όλους εμάς.

Αγαπημένη του Αρχαία μορφή δεν θα μπορούσα να είναι άλλος αντάξιος παρά ο Ζευς – Δίας!

Συνέντευξη: Άννα Σπυρίδου

Μήνυμα από τον αγαπητό κ. Σιδωριάδη: Σας αγαπώ όλους και εύχομαι να καταργηθεί ο φθόνος

Αφήστε το σχόλιο σας

a

Tue ‒ Thu: 09am ‒ 07pm
Fri ‒ Mon: 09am ‒ 05pm

Adults: $25
Children & Students free

673 12 Constitution Lane Massillon
781-562-9355, 781-727-6090